Powered By Blogger

18 Şubat 2012 Cumartesi

Humus

En güzel mezelerden bir tanesi.Antakya'ya has.Muhteşem bir lezzet.Rakı sofrasının vazgeçilmesi.
Nohuttan yapılır.İsterseniz hazır nohut tozu kullanın isterseniz bunu siz hazırlayın.Biz hazır nohut tozu kullandık.

Yarım paketi bir borcama koyduk.İki limon sıktık.Zevkimize göre sarmısakları ezip ekledik.Tuz ekledik.
Kimyon ekledik biraz.Ve ana malzemelerden biri olan tahini de 3-4 kaşık kadar koyup güzelce karıştırdık.Artık hepsi birbirine karışırken azar azar da su ekledik.Suyu ekledikçe humus çoğaldı.İyice süzme olana kadar karıştırmak gerek.

Ben şimdiye kadar böyle yapmadım ama annem biraz da ocağa koyup çevirdi.Daha lezzetli olur dedi.Belki 10 dakika kaşıkla çevire çevire pişirdi.Pişirmek doğru kelime galiba.

Kayı bir borcama aldık.Üzerine zeytinyağı gezdirdik.Salatalık turşusu ve domates dilimlerini etrafına dizdik.Son olarak en kaliteli kırmızı biberi üzerine serptik.

Olay budur!




Antakya bunu böyle soğuk meze olarak yerken Adana toprak kapta pişiriyor, içine kaşar peyniri koyuyor.
Peynirle humus öyle bütünleşiyor ki ortaya fevkalade bir lezzet çıkıyor.En sonunda ocaktan alıp üzerine yine zeytinyağı gezdiriyorlar ve en acı kırmızı biberlerini koyuyorlar.Yanında upuzun sıcak susamlı ekmek veriyorlar.Yemeye doyamıyorsun.Yani onu bırakıp da ana yemeği sipariş veremiyorsun, o derece :)

2 yorum:

  1. Sonuc nefis görünüyor. Ellerinize saglik. Berlin`den sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehh işte, fena değildi.Bol sarmısakla daha güzel oluyor.Berlin'e de en güzel selamlardan...

      Sil