Powered By Blogger

11 Aralık 2011 Pazar

Özbek Mantısı

Özbek mantısı en sevdiğim hamur yemeklerindendir.Ve üstelik bu yemeği anavatanı Özbekistan’da Özbeklerden yeme şansına nail olmuş biriyim.Annem de öğrendi ve her yemeği gibi bunu da mükemmel yapıyor.Tarifi oldukça basit.
(Selami Şahin eşliğinde annemden tarifi almak keyifli J )
Hamur için
Bir tutam tuz
Biraz su
Bolca un
1 yumurta

Mantı içi için
Kıyma
Soğan
Karabiber
Tuz

Sos
Yoğurt
Sarımsak
Domates salçası
Baharat
Ve zevkiniz


Hamuru elde etmek için tüm malzemeleri birbirine katın ve iyice sertleşene kadar yoğurun.Hamur sert olacak.
Harcı da aynı şekilde yapıyoruz.Tüm malzemeleri hazırlayıp karıştırıyoruz.Çiğ olacak elbette.Kavurmak, pişirmek yok.


                                                         Hamuru oklava ile açıyoruz.



Dört parmak eninde karelere kesiyoruz.






                                                           
            İçine bolca hazırladığımız mis gibi kıyma harcını ekliyoruz.


Katlama işini nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum.İki zıt köşe uçları birleştiriyoruz.Sonra diğer iki köşe uçları birleştiriyoruz.Ve son olarak da kenarlardan.


Pişirmek için özel tenceresi var Özbek mantısının.Her bir göze 1 tane mantıdan yerleştiriyoruz.Altta su kaynarken mantılar buharla pişiyor.Mantının kokusu burnunuza gelince çıkarabilirsiniz.




Son olarak sosu hazırlıyoruz.Bol sarımsağı bol yoğurt ile karıştırıyoruz.Küçük tavada biraz zeytinyağında domates salçasını kavuruyoruz.


Mantılar tabakta, bol sarımsaklı yoğurt üstünde..Domates salçası ve isteğe göre dere otu ekleyebilirsiniz.Dereotunu eskiden sevmezdim ama bazen hoşlanıyorum bu tattan.
Özbek mantımız hazır…
(Sofradaki mantı Özbekistan Taşkent'te Al-Aziz Restorantından.Mükemmeldi.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder